Urininkontinens innebär att en person har ofrivilligt urinläckage. Även om det kan hända vem som helst, är det vanligare hos äldre människor, särskilt kvinnor. Inkontinens kan ofta botas eller kontrolleras. Prata med din läkare om vad du kan göra.
Vad händer i kroppen som orsakar problem med blåsan?
Kroppen lagrar urin i urinblåsan. När du kissar spänns musklerna i urinblåsan för att förflytta urin in i urinröret. Samtidigt slappnar musklerna runt urinröret av och låter urinen passera ut ur kroppen. När musklerna i och runt urinblåsan inte fungerar som de ska, kan urin läcka. Inkontinens uppstår vanligtvis om de här musklerna slappnar av utan varning.
Orsaker till urininkontinens
Inkontinens kan uppstå av många anledningar. Till exempel urinvägsinfektioner, vaginal infektion eller annan irritation, eller förstoppning. Vissa läkemedel kan orsaka problem med urinblåsan som varar kort tid. När inkontinens varar längre kan det bero på:
-
Svaga muskler vid urinblåsan
-
Överaktiva muskler vid urinblåsan
-
Svaga bäckenbottenmuskler
-
Skador på nerver som kontrollerar urinblåsan från sjukdomar som multipel skleros, diabetes eller Parkinsons sjukdom
-
Sjukdomar som artrit som kan göra det svårt att hinna till badrummet i tid
-
Bäckenorgansprolaps, vilket är när organ som finns i bäckenet (såsom urinblåsan, ändtarmen eller livmodern) flyttar ut från sin normala plats i underlivet. När bäckenorganen inte är på plats kan blåsan och urinröret inte fungera normalt, vilket kan få urin att läcka.
De flesta inkontinens hos män är relaterade till prostatakörteln. Manlig inkontinens kan orsakas av:
-
Blockering från en förstorad prostata hos män
-
Prostatit – en smärtsam inflammation i prostatakörteln
-
Skada eller skador på nerver eller muskler från operation
i dag finns det fler behandlingar för urininkontinens än någonsin tidigare. Valet av behandling beror på vilken typ av problem du har, hur allvarligt det är och vad som bäst passar din livsstil. Som en allmän regel bör de enklaste och säkraste behandlingarna testas först.